Słynna piwiarnia Conrada Kisslinga




12.05.1835

wróć

12 maja 1835 r. na rogu wrocławskiego Rynku z dzisiejszą ul. św. Mikołaja Conrad Kissling otworzył słynną piwiarnię, dzięki której na szeroką skalę rozpowszechniono w mieście oryginalne piwo bawarskie. Początkowo sprzedawano je w butelkach, ale ze względu na entuzjastyczne przyjęcie wrocławian i wielki popyt na ten typ piwa, Kissling rozpoczął sprowadzanie trunku w beczkach. W ślad za nim poszli inni właściciele lokalnych piwiarni. Rok później we Wrocławiu nikt nie miał już zastrzeżeń co do bawarskiego piwa (i początkowo wysokich cen złocistego napoju). Sam Kissling, zanim stał się milionerem, przeniósł siedzibę swojej pierwszej piwiarni na dzisiejszą ul. Ofiar Oświęcimskich 15 (dawna Junkernstrasse 9; dziś mieści się tam pub Kontynuacja).

Dziesięć lat później w mieście działało już ponad 80 browarów.

„Sukces rynkowy oryginalnego piwa bawarskiego we Wrocławiu pogłębił jeszcze bardziej degradację pozycji piw wrocławskich na rynku, spychając je do klasy trunków wręcz podrzędnych, nawet jeśli ich jakość w tym czasie nieznacznie się poprawiła. Warzone przez karczmarzy piwo beczkowe było najczęściej kiepskiej jakości i nie wytrzymywało próby czasu zwłaszcza latem, a prymitywne technologie i brak środków nie pozwalały na rewolucyjne zmiany. Co najważniejsze jednak, pojawienie się piwa bawarskiego dało impuls do zmian[1].