Żydowska Kuchnia Ludowa

wróć


Założona w 1869 r. m.in. przez Gedalje Tiktina, Benedicta Zuckermana i H. Traubego Żydowska Kuchnia Ludowa (Israelitische Volksküche, od 1910 r. Jadłodajnia Żydowska – Israelitische Speisehaus) mieściła się początkowo przy ul. Zelwerowicza 4. Służyła jako miejsce wydawania tanich posiłków ludziom pozostającym w trudnej sytuacji materialnej. „Z jadłodajni przy Neue Antonienstrasse 6 (ob. ul. A. Zelwerowicza) korzystali także katolicy i protestanci, bowiem związek wytyczył sobie za cel pomoc wszystkim potrzebującym bez różnicy ich wyznania. Jadłodajnia utrzymywała się m.in. z datków darczyńców, składek członków wspólnoty wyznaniowej, zysków z wynajmu posiadanych lokali, zysków od kapitału, dywidend oraz z dochodów uzyskanych ze sprzedanych posiłków”[1]. Od 1910 r. jadłodajnię przeniesiono na ul. św. Antoniego 15.

 


[1] Zob.: http://smakiwroclawia.pl/kuchnie-dla-ubogich/, dostęp z 16.10.2016.