Dziedzictwo kulinarne

Alkohole

<< powrót

Alkohol w kulturze stołu dawnego Wrocławia. Piwo

  Grzegorz Sobel: Alkohol w kulturze stołu dawnego Wrocławia Część 1: Piwo     Dzieje alkoholu w dawnym Wrocławiu, jego miejsce w kulturze i obyczajowości stołu obejmują piwo, wino, gorzałki, likiery i wódki. Każdy z trunków to osobny przedmiot badań – każdy z nich to osobna historia naszego miasta. W części pierwszej zajmiemy się piwem, które od pon... [ więcej ]

Alkohol w kulturze stołu dawnego Wrocławia. Wódka

  Grzegorz Sobel: Alkohol w kulturze stołu dawnego Wrocławia. Wódka   Nie tylko trunek Gambrinusa – o którym pisałem w poprzednim odcinku (kontynuacja nastąpi) – był głęboko zakorzeniony w kulturze stołu dawnego Wrocławia. Od stuleci również mocne trunki, a więc gorzałki destylowane z win, a później również ze zbóż i ziemniaków stanowiły o codzienny... [ więcej ]

Alkohol w kulturze stołu dawnego Wrocławia. Wino

  Grzegorz Sobel: Alkohol w kulturze stołu dawnego Wrocławia Część 3: Wino   Sprzedaż wina we Wrocławiu była w „prapoczątkach” wyłączną domeną działalności gospodarczej rady miasta – ów monopol na sprzedaż trunku Bachusa przynosił miastu niemałe dochody, stąd przez długi czas miejsce szynku ograniczono wyłącznie do Piwnicy Świdnickiej pod r... [ więcej ]