Dziedzictwo kulinarne

Region

<< powrót

 

Dolnośląski produkt kulinarny

  Anna Rumińska: Dolnośląski produkt kulinarny Co znaczy dolnośląski? To np. ten, który pochodzi z Dolnego Śląska. Jednak co znaczy pochodzić z Dolnego Śląska? Jedni mówią, że to znaczy narodzić się na Dolnym Śląsku, a w przypadku rzeczy, być wytworzoną na Dolnym Śląsku. Myśląc o kulinariach, mamy to właśnie na myśli - rzeczy, a konkretnie tzw. produkty... [ więcej ]

Wolne rośliny Dolnego Śląska

  Anna Rumińska: Wolne rośliny Dolnego Śląska Chwasty jadalne – nieuprawne rośliny śniedne[1], innym słowem dzikie śniadanie (dzikie jedzenie). Kto je jadł na Dolnym Śląsku? Dawniej bardzo wielu, jeszcze dawniej nieomal wszyscy. Aż przyszła obca żywność, aż przyszedł rozwój techniki i ludzie zamarzyli o innych smakach. Jednak nadal jedli te domowe, swojs... [ więcej ]

Chwasty jadalne

  Anna Rumińska: Chwasty jadalne. Tabu żywieniowe na Dolnym Śląsku   Ponoć możemy się cieszyć swobodnym wyborem, demokracją i wolnym rynkiem na Dolnym Śląsku i w Polsce. Bywa to wątpliwe, nie tylko w domenie społecznej czy politycznej, ale również kulinarnej i ekonomicznej. Co ma wspólnego demokracja z tabu? No właśnie: nic i bardzo wiele. To wcale nie ... [ więcej ]

Negatywne zjawiska spożywcze w regionie

  Anna Rumińska: Negatywne zjawiska spożywcze w regionie   Kto lubi kaszę jaglaną, ten wie, że jej dostępność zwiększyła się w ostatnich latach. Jagły jedzono dawniej dość często, był to jedno z podstawowych zbóż Słowian. W okresie PRL-u zanikło, ponieważ kojarzone było z paszą, a cywilizowany człowiek nie je przecież tego, co zwierzęta. Podobni... [ więcej ]

Kartografia kulinarna

  Anna Rumińska: Kartografia kulinarna Dolnego Śląska   Jedną z form promocji regionu jest kartografia, a jednym z jej działów – kartografia kulinarna. Pod tym względem Dolny Śląsk należy do najmniej rozpropagowanych regionów. Ciekawostką jest fakt, że w zakresie nowożytnej kartografii Śląsk wyprzedzał wszystkie pozostałe prowincje wschodniopruskie, co pod... [ więcej ]

Śmieciożywność vs. żywność

  Anna Rumińska: Śmieciożywność vs. żywność, czyli podstawy sieci konsumenckiej   Każdy Dolnoślązak chce być zdrowy, ale nie każdy wie, jak zdobyć żywność uznawaną za zdrową. Ludzie mieszkający w naszym regionie są zabiegani i zapracowani, ale często słyszę od mieszkańców innych regionów deklaracje typu: „Muszę przyjechać do was do Wrocławia pr... [ więcej ]

Rolnictwo Wspierane Społecznie

  Anna Rumińska: Rolnictwo Wspierane Społecznie, czyli podstawy sieci współpracy spożywczo-rolniczej   Uwaga: zanim przeczytasz ten artykuł, zajrzyj do cz. I tego tematu.   Wspieranie społeczne rolnictwa jest na Dolnym Śląsku domeną ostatnich kilku lat, to nowy trend w naszym regionie.[1] W dniach 16-19 września 2016 roku w Ostrawie odbędzie się III Europe... [ więcej ]

Kooperatywy spożywcze

  Anna Rumińska: Kooperatywy spożywcze, czyli podstawy sieci współpracy spożywczo-rolniczej   Uwaga: zanim przeczytasz ten artykuł, zajrzyj do cz. I i II tego tematu.   Kooperatywy spożywcze funkcjonują inaczej niż RWS-y, które opisane zostały w poprzednim artykule. W USA znane są pod nazwą food co-op.[1] Są to mniej lub bardziej formalne społeczności g... [ więcej ]

Japońska inwazja na Dolny Śląsk

  Anna Rumińska: Japońska inwazja na Dolny Śląsk   Oby nie było konfliktu przez ten tytuł… Nie, nie, Japonia nie atakuje Dolnego Śląska, ale japońskie rośliny – owszem. Zacznijmy jednak od kontekstu szerszego niż tylko regionalny. Sprawa dotyczy roślin z gatunku rdestowiec (Reynoutria Hutt.), które powoli zarastają nabrzeża dolnośląskich rzek. Tytułem... [ więcej ]

Chwasty zawekowane

  Anna Rumińska: Chwasty zawekowane   Polska i Włochy mają ze sobą wiele wspólnego. Kto mieszka we Włoszech, wie, że zbiera się tam wiele nieuprawnych roślin jadalnych. Pozostaję w kontakcie ze środowiskiem włoskich zbieraczy i podziwiam tamtejszych pasjonatów chwastożerstwa oraz lokalne Presidia Slow Food chroniące nieuprawne rośliny jadalne. Presidium w regi... [ więcej ]

Przecier kontra pesto

  Anna Rumińska: Przecier kontra pesto. Językoznawstwo jedzeniowe   Pesto znamy z kuchni włoskiej, ale coraz częściej pojawia się ta nazwa w polskiej przestrzeni kulinarnej. Jest w niej wyjątkowo łatwo i często bezrefleksyjnie powielana. W kuchniach obcych nie znajdziemy wielu kulinarnych wzorców z Polski. Nikt we Włoszech nie nazywa przecieru gąszczem. Polscy kul... [ więcej ]